Weiland Heights & Lookout Park Development

Final Design

Weiland Heights

Lookout Park

Concept 2 Presentation

The purpose of this meeting was for Bienenstock to present the Concept 2 design and receive feedback from community members and town council members.

General Notes

During the meeting, two designs for each site were presented. The first version shown meets the current budget available. The second was not part of the design contract but our team felt obliged to provide the community a design and budget that would go further and that our consultancy felt would provide all residents who provided input and feedback a compromise that satisfied the most. The second design puts the two park budget over by $550,000 but leaves the opportunity open to phase in additional components if budget becomes available. Budgets for both designs were also provided.

Consultation Process

Through the three public consultations, open on-line feedback portal, phone calls and conversations with many of the residents that have called in, and meetings and discussions with the city and councillors, police and parks departments, the latest design revisions represent a ‘one person, one vote’ approach to assuring that the design priorities are set to meet the needs of the community. Through this process, two priorities have been established: First, the open sites must become parks with basic amenities, the second priority being play opportunities within these parks.

Regulatory Framework

Each park and their amenities will need to meet all Pelham warranty requirements and pass AODA, CPTED, Health and Safety, and CAN/CSA Z614-14.

Minimum Requirement

  • Site grubbing
  • Grading
  • Drainage (less for Wieland)
  • Sod (species specific)
  • Accessible pathways with a walking loop and the safest possible entrance points
  • High quality, municipal grade public seating with armrests
  • Planting for shade, wind buffer, and street access buffer

Weiland Heights

This is the smaller of the two sites. Through talking with community members and others involved in the community, this is an area where a majority of the younger demographic are situated. With this is mind, this space is to be designed with the intent that future development/play components are tailored to that age group, all while having functional, accessible pathways, seating pockets (benches with armrests) and trees for shade that all age ranges can enjoy.

Common comments or concerns that came up were:

  • The fence separating the space from the adjacent commercial area, there is a section in the back-right corner that people would like to see closed off for the safety of those using the space.
  • Installation of a fence near the road to close in space, however, this will cost more and ruin the overall aesthetics of the area.
  • When looking at both versions of the design, the pathways were different.  The goal is to design the space where a future slide or other play components can be easily incorporated into the space.  Therefore, Bienenstock is to combine the layout of both sites in a way that an accessible pathway, seating and sod areas can incorporate future development.

Lookout Park

After careful consideration, it became clear that a minimum of 3 inches needs to be completely grubbed in order to dispose of the organics and debris that is now occupying the space.  After grubbing is completed, 3 inches of soil and sod will cover that which will be grubbed.  Like Weiland Heights, Lookout Park has been designed within the set budget provided to Bienenstock.  The layout for this site was set up in such a way that took the consideration of the community’s demographic of high but equal numbers of seniors and children under 12, portraying accessible pathways, seating pockets (with benches that have armrests), trees for shade and sod surfacing (which can be seen in Version 1 and 2 of the Lookout Park design).

The version 2 design renders of Lookout Park have the addition of different play components in different areas.  These were chosen based upon feedback from the previous design with PIP rubber surfacing. Regardless of the components that we have offered that were chosen purely based upon the public consultation, the purpose of this exercise was to highlight different areas that are most suitable for future development of play areas in regards to the input from seniors and other residents surrounding who will be the future park users.  Please keep in mind that the play components shown are placeholders in the design that are meant to highlight specific areas and positioning around the proposed pathway and how those spaces work into the site.

The plant material buffers, pathways, seating, and play components are not considered independently but rather as a system that is designed to buffer sound and sightlines, and create optimal experiences and opportunities for all users.

Common comments or concerns that came up were:

  • Would Bienenstock be fencing off the area connecting to the retention pond?

    Regarding this, fencing off this area is beyond our scope of work as it does not fall within the boundary. This would also be very costly.
  • One major concern was regarding the number of proposed trees along the outside of the space as it may obstruct from the existing view of the existing forest, as well as being worried about it becoming a hangout spot for kids at night.

    After receiving comments from the first community meeting, we strategically placed trees in areas around the space that either cut off undesirable site line into the space, yet desirable site lines still exist. Also sue to feedback, the berms from the first concept were removed.
  • Why are there so many trees along the street when the city already put in trees?  Wouldn’t we be able to save money and spend it on other features?

    Aside from site lines mentioned above, it’s better to plant trees and shrubs in clusters rather than alone as vegetation tends to die due to weather or even through the overuse of children activity.
  • Can we decide to only do one park but not the other?

    Residents from both areas were present and the decision to move ahead with both was predominant but not unanimous.
  • Does the new City council have more money to fund the additional features currently outside of the budget?

    Not at this time. Certainly not in time for the summer work to complete the first phase of work within the current budget.
  • What is the timing for construction?

    Assuming we are able to agree on a design and pass that design with current council approval, we should have at least the first phase of the parks completed in time for walking and playing on them by July.
  • How do we move forward to secure additional funding?

    Adam Bienenstock has offered advise for this effort and a professional fundraiser from the community has volunteered to work on a fundraising strategy once the final design has been completed and approved.

Moving Forward

  • A base plan, that is intended to set the foundation for a park and future play components, must be completed.  It must meet the minimum requirements and regulatory framework described earlier
  • A cost estimate that gives community and town council members a breakdown of all bare minimum costs for both sites to achieve the minimum requirements and regulatory framework described here.
  • Combining both versions of the Weiland Heights designs into one design with the opportunity for a phased approach, having an accessible pathway, seating areas and trees, but also incorporates a designated area for future play components.

Weiland Heights v2

Click to view larger images.

Weiland Heights v2.2

Click to view larger images.

Lookout Park v2

Click to view larger images.

Lookout Park v2.2

Click to view larger images.

Schedule

Please note that this is a working schedule that is subject to change. Any modifications to the schedule will be shared publicly on the project website.

Friday, January 18th - Share webpage with community and open forum for additional input

Friday, January 25th - Close online input session

Monday, January 28th - Design work begins

Tuesday, February 5th - Meeting with Maintenance Staff

Thursday February 21 **DATE CHANGE** - Weiland Heights Park & Residents of Lookout Park – First Concept Plan Preview (50%)
Location: Fonthill Fire Station #1 – 177 Hwy 20 West, Fonthill
Time: 5:30 – 8:30pm
Note: After the presentation, Bienenstock will immediately upload the plan and renderings to the website for 1 week of community input

Thursday, February 28th - Close online input for concept plan review

Monday, March 18th - Meeting with Town staff

**Location & Date Change** Tuesday, March 26th - Weiland Heights Park & Residents of Lookout Park – Second Concept Plan Preview (70%)
Location: Council Chambers, 20 Pelham Town Square, Fonthill, ON L0S 1E0
Time: 5:30 – 7:30pm
Note: After the presentation, Bienenstock will immediately upload the plan and renderings to the website for 1 week of community input

Wednesday, April 3rd - Close online input for concept plan review

Tuesday, May 21st - Presentation to Town Council for Approval (90%)

Wednesday, June 5th - Construction Documents Delivered

Tuesday, June 11th - Mark-out of plans in parks. The purpose of this effort is to mark out the project footprint with construction paint so residents can understand the scale and layout of the spaces prior to construction

June 5th - July 17th - Production of Components

August 2019 - Construction Commencement

September 2019 - Construction Completion

Please look for your Lookout Park play structure feedback form on your door, submissions are due by June 28, 2019

Concept 1 Presentation

On Thursday, February 21st the Bienenstock team met with Town of Pelham representatives and community members to review the first iteration of designs for Lookout Park and Weiland Heights Park. The designs presented were influenced by the feedback that was generated from the idea-jamming session as well as input that was received from community members via email and web submissions.

Throughout this process we received feedback requesting many different features that accommodate a variety of user groups. The common requests that resonated repeatedly were:

  • Multigenerational & accessible spaces with pathways/walking loops
  • ShadeFlexible lawn space for a variety of play opportunities
  • Gathering / community spaces with appropriate seating
  • Various play features (climbers, swings, slide, sand, etc.)
  • A natural aesthetic and plant materialDesire to not make this a destination

As represented in the community idea-jamming session, these park spaces need to serve an incredibly diverse user group ranging from children to elderly and everything in between. In designing the two spaces, the biggest challenges faced are budget and scale (grading, surfacing/pathways and drainage take up a third of the existing budget alone) leaving a limited budget for plant material, furnishings and play features.

While we are working creatively to allocate more funding towards the project to be able to add additional elements and features, the design shown has been set to match the budget allocated. That being said, the design is focused on getting the appropriate infrastructure so the parks support the entire community and support from the initial opening, while allowing for the continued development of these parks in the future.

Please keep in mind that this is the first iteration of design. Feedback generated will influence the design changes that will be presented in the next community meeting. If you have direct feedback, please submit that below.

Lookout Park

Click to view larger images.

Weiland Heights

Click to view larger images.

About Bienenstock Natural Playgrounds

Natural Playgrounds are better for optimal child development in almost every conceivable way. Whether the concern is play value, accessibility, safety or budget, there is an abundance of research that supports the case as well. The Bienenstock team is here to support you every step of the way. Our comprehensive experience in design, training, advocacy and construction will and help bring your dream playground to reality.
Joe Schmo
Director of Education, ACW Childcare Services

Get in touch with us

For more information regarding our design, training, keynotes, and natural products follow the link below to get in touch.

Email

Click to Email

Phone

1(800) 306-3319

Thank you! Your submission has been received. We'll be in touch shortly.
Close Window
Something went wrong while submitting the form.
Please try again
The next step

Interested in learning more?

For more information regarding our design, training, keynotes, and natural products follow the link below to get in touch.